/
Teknik Resim
ÖNSÖZ
   ÖNSÖZ

   Teknik Resim, teknik alanda bir işin yapılabilmesi için gerekli olan tüm bilgileri içinde bulunduran resme denir. Genellikle çizgiler, yazılar ve sembollerden oluşur. Kendine göre özel kuralları vardır. Bu kurallar bütün dünyada aynı şekilde kullanılır. Bundan dolayı Teknik Resim dünyada ortak bir dildir. 
   Teknik Resim çizim kurallarını bilenler hiç konuşmadan işlerini yapabilirler. Teknik alanlarda bir iş yapılmadan önce, kurallara uygun çizgisel olarak resimleri çizilir. Çizgilerin anlatamadığı kısımlar yazı ve sembollerle desteklenerek tamamlanır.
   Makineler, araçlar, inşaatlar ve benzeri yerler Teknik Resim’ in kullanım alanlarıdır. Günümüzde proje denilen bu çalışmalara başlanmadan önce kendi alanlarının bilgilerini kapsayan çizimler hazırlanır. 
   Teknik Resim’ in çok sayıda kuralları vardır ve teknik eğitim veren tüm kurumlarda Teknik Resim veya Meslek Resmi adı altında öğretilmektedir. Ayrıca çizim programlarında bu kuralları sağlayan komutlar bulunmaktadır ve kullanıcı rahatlıkla kullanabilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse Teknik Resim veya Meslek Resmi çizecek elemanlar bu kuralları iyi bilmesi gerekmektedir.
   Bu çalışmamız hiç bilgisi olmayanlara göre olacaktır. Konular sırayla çalışılmalıdır. Görsellerimiz AutoCAD çizimidir. Hemen şunu hatırlatalım çizim programları bazı detayları kendiliğinden çözmektedir.
   Teknik Resim çizim kuralları var demiştik. Bu kuralları Türkiye’de Türk Standartları Enstitüsü uluslararası standartlar organizasyonu olan ISO ile işbirliği yaparak hazırlamaktadır. Örneğin TS 88-20 ISO 128-20 standardı Çizgiler İçin Temel Kurallar’ ı kapsamaktadır. Makine Teknik Resmi’ nde kullanılan çizgiler  TS 88-24 ISO 128-24 standardında belirtilmiştir. Buna benzer çok sayıda standart vardır. Bu standartlardan ilgili konularda bahsedilecektir.
   Teknik Resim genel kuralları öğrenildikten sonra her mesleğin kendine özel resimleri vardır. Bu resimlere Meslek Resmi denir. Görünüş çıkarma ve ölçülendirme gibi konuları her meslekte aynı şekilde kullanılır. Tarama konusu mesleklere göre değişebilir. Biz bu çalışmamızdaki örneklerde Makine Teknik Resmi’ ni dikkate alacağız.
   Teknik Resim öğrenmeye yeni başlayanlar konuları tam anlamasalarda sırayla çalışmalı ve sona gelindikten sonra tekrar başa dönmelidirler. Bilhassa görünüş çıkarma önce kafada çözülmeli sonra kağıda dökülmelidir. Kafada çözmek için bilgiye ihtiyaç vardır. Teknik Resim bilenler yaptıkları işlerde kolay başarı elde ederler.
   Teknik Resim öğrenmek isteyen herkese başarılar dilerim.
   Halil BORA-2019/İstanbul

SPONSORLAR