ÇİZİM İLİŞKİLERİ (Sketch Relations)-3 8.EŞİT (Equal) Doğru, daire ve yayların boyutlarını kendi aralarında eşit hale getirmek için kullanılan bir ilişkidir. Objeleri eşit hale getirmek için aşağıdaki işlem sırası uygulanır: 1. Ctrl tuşu basılıyken objeler art arda seçilir (Şekil 1). Şekil 1:Doğrular Şekil 2:Özellik yöneticisi2. Ekranın sol tarafında Özellikler (Properties)isimli özellik yöneticisi görüntülenir (Şekil 2). 3. İlişkileri Ekle (Add Relations) bölümündeki Eşit (Equal) düğmesine tıklanır ve objeler eşit duruma getirilirler (Şekil 3).İşlemi sonuçlandırmak için düğmesine tıklanır. Şekil 4’de yarıçapları eşitlenmiş daire ve yaylar görülmektedir. Şekil 3:Eşit objeler Şekil 4:Yarıçapları eşitlenmiş daire ve yaylar9.DAİRESEL ÇAKIŞIK (Coradial) Çapları farklı iki veya fazla daireyi aynı merkeze yerleştirmek ve çaplarını eşitlemek için kullanılan bir bağıntıdır. Eşitleme birinci seçilen daireye göre yapılır. İlişkiyi uygulamak için aşağıdaki işlem sırası uygulanır: 1. Ctrl tuşu basılıyken daireler art arda seçilir. 2. Ekranın sol tarafında Özellikler isimli özellik yöneticisi görüntülenir. 3. İlişkileri Ekle (Add Relations)bölümündeki Dairesel Çakışık (Coradial) düğmesine tıklanarak objeler eşit duruma getirilirler ve aynı merkeze yerleştirilirler (Şekil 5).
Şekil 5:Çakışık daire uygulaması10. EŞ MERKEZLİ (Concentric) İki veya daha fazla daire ve yayları aynı merkeze yerleştirmek için kullanılan bir ilişkidir. İlişkiyi uygulamak için aşağıdaki sıra uygulanır: 1. Ctrl tuşu basılıyken daireler art arda seçilir (Şekil 6).
Şekil 6:Seçilmiş daireler Şekil 7:Özellik yöneticisi2. Ekranın sol tarafında Özellikler (Properties)isimli özellik yöneticisi görüntülenir (Şekil 7). 3. İlişkileri Ekle (Add Relations)bölümündeki Eş Merkezli (Concentric) düğmesine tıklanarak daireler aynı merkeze yerleştirilirler (Şekil 8). İşlemi sonuçlandırmak için özellik yöneticisindeki düğmesine tıklanır.Şekil 9veŞekil 10’da iki elipsin ve iki yayın aynı merkeze yerleştirildiği görülmektedir. Şekil 8 Şekil 9:Aynı merkezli elipsler Şekil 10:Aynı merkezli yaylar11. TEĞET (Tangent) Biri dairesel olan İki objeyi teğet olarak birleştirmek için kullanılan bir ilişkidir (bağıntı). Bir yay, elips, spline, doğru, daire kendi aralarında teğet olarak birleşirler. Objeleri teğet yapmak için aşağıdaki sıra takip edilir: 1. Ctrl tuşu basılıyken objeler art arda seçilir (Şekil 11). Burada daireye, yerinde kalması ve ölçüsünün değişmemesi için Sabitle ilişkisi atanmıştır. Şekil 11:Objeler Şekil 12:Özellik yöneticisi Şekil 13:Teğet işlemi2. Ekranın sol tarafında Özellikler (Properties) isimli özellik yöneticisi görüntülenir (Şekil 12). 3. İlişkileri Ekle (Add Relations) bölümündeki Teğet (Tangent) düğmesine tıklanarak objeler teğet duruma getirilirler (Şekil 13).İşlemi sonuçlandırmak için özellik yöneticisindeki düğmesine tıklanır. 4.Teğet işleminde istenilen sonucun tam elde edilebilmesi için sabit kalacak obje Sabitle (Fix) bağıntısıyla sabitlenmeli veya ölçülendirilmelidir. Şekil 14’ de teğet daireler görülmektedir. Şekil 15’ de bir doğruya teğet hale getirilmiş spline görülmektedir. Şekil 14:Teğet daireler Şekil 15:Teğet spline ve doğru12. EŞİT EĞRİ UZUNLUĞU Biri dairesel veya eğrisel olan iki objenin eğri uzunluğunu eşitlemek için kullanılan bir ilişkidir. İki objeden birine Sabitle ilişkisi atanmışsa diğer obje onun eğri uzunluğuna eşitlenmiş olur. Objeler arasında eşit eğri uzunluğu ilişkisi vermek için aşağıdaki sıra takip edilir: 1. Ctrl tuşu basılıyken objeler art arda seçilir (Şekil 16). Burada daireye, yerinde kalması ve ölçüsünün değişmemesi için Sabitle ilişkisi atanmıştır. Şekil 16:Seçilmiş objeler Şekil 17:Özellik yöneticisi2. Ekranın sol tarafında Özellikler (Properties) isimli özellik yöneticisi görüntülenir (Şekil 17). 3. İlişkileri Ekle (Add Relations)bölümündeki Eşit Eğri Uzunluğudüğmesine tıklanarak doğrunun uzunluğu dairenin çevre uzunluğuna eşitlenmiş olur (Şekil 18).İşlemi sonuçlandırmak için özellik yöneticisindeki düğmesine tıklanır. Şekil 18:Eşit Eğri Uzunluğu uygulaması4. Şekil 19’da doğrunun uzunluğu yayın uzunluğuna eşitlenmiştir. Şekil 19: Eşit Eğri Uzunluğu uygulaması