/
/
/
ÇIKMA AÇISI (Draft)-ÇEKME PAYI (Shrinkage)
ÇIKMA AÇISI (Draft)-ÇEKME PAYI (Shrinkage)
  1.ÇIKMA AÇISI OLUŞTURMA (Draft) 
  Kalıplar en az iki parçadan oluşurlar. İki kalıp parçasının birleşme yerine kalıp açılma hattı veya kalıp ayırma çizgisi gibi terimler kullanılır. Parçanın kalıptan problemsiz çıkması için kalıp çıkma yönündeki yüzeylere eğim açısı verilir. Açının değeri parçanın çıkma boyuna, malzemesine ve yüzeyin düzgünlüğüne bağlı olarak değişir. Her yere çıkma açısı verilmez. Kalıpçılık bilgisine sahip kullanıcı parçanın durumuna göre unsurları oluştururken gerekli yerlere çıkma eğim açısı verir. En kolay ve garantili yöntem budur. Sonradan uğraşmaktan iyidir. Çünkü bazı unsur oluşturma komutlarında eğim verme seçenekleri vardır.
  1. Extrüzyon İle Katı Oluşturma (Extruded Boss/Base)  ve Extrüzyon İle Kes (Extruded Cut)  komutlarının Draft  kısmından çıkma açısı verilebilir.
  2. Ayrıca parça oluşturulduktan sonra Draft   komutuyla da çıkma açısı verilebilir.
  3. Eğim açısı tek taraflı olabildiği gibi kalıp ayırma çizgisine göre iki taraflı da olabilir (Şekil 1). Geniş bilgi için ilgili konulara bakılmalıdır.            


                                             Şekil 1:Tek ve çift taraflı eğim

  2.ÇIKMA AÇISI ANALİZİ (Draft Analysis)
  Draft Analizi  komutuyla kalıp ayırma çizgisine göre, kalıbını hazırlayacağımız parçanın  üzerinde bulunan pozitif ve negatif açıların analizini yapabilir ve renklere göre bunları görebiliriz. Açı analizi yapmak için aşağıdaki işlem sırası takip edilir:
  Draft Analizi komutu çalıştırılır. Draft Analizi özellik yöneticisi (Şekil 2) görüntülenir ve aşağıdaki düzenlemeler yapılır:
  1.Analiz Parametreleri bölümünde:
    ♦ Yönü Ters Çevir
  düğmesine tıklanarak kalıp çıkma yönü değiştirilir. Bu düğme gerekiyorsa kullanılır.
    
 Çekme Yönü   kısmına tıklandıktan sonra kalıbın çıkma yönü için parça üzerinde düzlemsel bir yüzey seçilir ve bir ok görüntülenir. Eğer parça üzerinde düzlemsel bir yüzey yoksa çizim düzlemlerinden biri seçilir (Şekil 3).
   
 Draft Açısı   kısmındaki açıya göre analiz yapılır.
  2. Renk Ayarları bölümünde:
   
 Pozitif draft kısmında yeşil renk oluşur ve kalıp çıkma yönüne göre doğru açıları gösterir.
   
  Negatif draft kısmında kırmızı renk oluşur ve kalıp çıkma yönüne göre ters açıları gösterir.           
   
 Draft gerekli kısmında sarı renk oluşur ve açı verilmemiş yüzeyleri belirtir. Gerekirse bu yüzeylere eğim verilir.
  3. Tamam
(OK)  düğmesine tıklanarak analiz işlemi bitirilir. Komut halen aktif durumdadır. Draft Analizi  komut düğmesine tekrar tıklanarak pasif duruma getirilir.

  
          Şekil 2:”Draft  Analizi” özellik yöneticisi                     Şekil 3:Kalıp çıkma yönü

 3.ÇEKME PAYI İLAVE ETME (Shrinkage) 
 Parçalar sıcak olarak imal edildiklerine genleşirler ve soğudukları zaman büzülerek ölçüleri düşer. Buna çekme payı denir. Bu pay kalıp tasarlanmadan Ölçek komutuyla parçaya ilave edilir. Konuyla ilgili geniş bilgi için Ölçek (Scale) komutuna bakılmalıdır.
 Örnek olarak plastik malzeme % 2,5 oranında büzüldüğünü varsayalım. Bu parçalarda % 2,5  ölçü düşmesi demektir. Parça oluşturulduktan sonra Ölçek (Scale)  komutuyla 1+0.025=1.025 oranında büyütülür. Buradaki 1 oranı gerçek ölçüyü temsil eder. 0.025 oranı büzülmeyi temsil eder.

 

SPONSORLAR