/
/
/
MODEL veya KAĞIT ALANI (Model or Paper Space)
MODEL veya KAĞIT ALANI (Model or Paper Space)
     MODEL or PAPER SPACE (Model veya Kağıt Alanı)
    1.TANITIM
    Model sekmesinde iken Layout sekmesine tıkladığımızda kağıt alanına geçilir (Şekil 1). Kağıt alanında  kesik çizgili ve düz çizgili iki dikdörtgen çerçeve meydana gelir. Kesik çizgili dikdörtgen çerçeve yazdırma sınırını temsil eder. Bu sınırın dışında kalan resimler çizdirilmez. Düz çizgili dikdörtgen çerçevenin içi çizim alanıdır. Boyutlarını değiştirmek için üzerine tıklanarak seçilir. Köşelerindeki küçük kare kutulardan sürüklenerek kesik çizgiye kadar boyutları değiştirilebilir
    İstenilirse kağıt alanında çizim yapılabilir. Çizim yapılan alana Model Space denilmektedir. Normalde bu alan pasiftir. Yani çizimler görünür fakat üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz.


                        Şekil 1:Kağıt alanı (Layout)

    2.MODEL or PAPER MODUNUN KULLANIMI 
     ♦ Model sekmesindeyken durum çubuğu üzerindeki MODEL (Çizim Alanı) yazısı üzerine tıklandığında Kağıt Alanı' na (Layout) sekmesine geçilir. 
  
     Durum Çubuğu üzerindeki MODEL (Çizim Alanı) yazısı PAPER yazısına dönüşür (Şekil 2)


                Şekil 2:Durum Çubuğu ve "PAPER" düğmesi

      Layout’ daki düz çizgili dikdörtgen çerçeve kalınlaşır (Şekil 3). Bu alanda tüm 2d çizim komutları rahatça uygulanabilir. Tüm çalışmalar bittikten sonra Durum Çubuğu üzerindeki MODEL yazısına tekrar tıklandığında PAPER moduna geçilir ve mevcut resim üzerinde değişiklik yapılamaz.


               Şekil 3:Layout içinde Model çalışma alanı

    Not: Şöyle bir soru sorabilirsiniz. Neden sınırsız Model çalışma alanı varken daracık Layout alanında çalışalım diyebilirsiniz. Aslında Layout çalışma alanı bir yapraktır. Defter yaprağı gibi düşünebilirsiniz. Çok sayıda yaprak oluşturulabilir. Büyük çizimleri bölümlere ayırıp yapraklara yerleştirebilirsiniz. Her yaprak için yukarıda anlattığımız hususlar uygulanır. Layout alanındaki çizimlerin yazdırılma kolaylığı vardır. Geniş bilgi için 2D ve 3D Resimleri Yazdırma – Çizdirme bölümüne bakılmalıdır.
    
Not:AutoCAD' de yeni olanlalar bu konuyu sonra çalışabilirler.
 

SPONSORLAR