/
/
/
KONİK PERSPEKTİF
KONİK PERSPEKTİF
  1. TANITIM
  Bir cismin üzerine, bir noktadan koni şeklinde izdüşüm ışınları göndererek çizilen perspektifine konik perspektif denir. Konik perspektif, gözümüzün cisimleri gördüğü şekle benzer. Paralel perspektiflere (aksonometrik ve eğik)  göre daha hoş görünür. Konik perspektif genellikle görsel amaçlı kullanılır. Örneğin bir caddenin çizimi gibi. Aynı büyüklükte olan cisimlerden yakın olan daha büyük, uzak olan daha küçük görünür.
  Konik perspektif genellikle mimari çizimlerde kullanılır. Makina resimlerinde pek kullanılmaz. Çizimleri paralel perspektiflere göre daha karmaşık ve zordur. Biz burada herkesin yapabileceği şekilde basit olarak anlatacağız. 
  Bir insan demiryolunun üzerindeyken ileriye doğru baktığında raylar bir noktada birleşmiş gibi görünür. Bu noktaya kaçış noktası (KÇ) denir.
  Gözün bulunduğu noktaya bakış noktası (BN) denir. Gözün hizasında bulunan ve yataya paralel olan çizgiye ufuk çizgisi (UÇ) denir.

  2. BİR KAÇIŞ NOKTALI KONİK PERSPEKTİF
  Cismin ön görünüşü izdüşüm düzlemine paralel yerleştirilir. Uzunluk ve yükseklik gerçek boyutta bulunur. Geriye giden kenarlar bir kaçış noktasında birleşirler. Bundan dolayı geriye giden kenarlarda değişik oranlarda kısalma meydana gelir. Daha öncede belirttiğimiz gibi konik perspektifler tanıtım ve reklam amaçlı kullanılır. Biz uygulamamızda geriye giden kenarların uçlarını aynı hizada alacağız.
  Şekil 1’ de ön ve yan görünüşleri verilmiş mutfak rafının bir kaçış noktalı konik perspektifini çizmek için aşağıdaki işlem sırası uygulanır:


                          Şekil 1: Konik perspektifi çizilecek parçanın görünüşleri

  1.Cismin ön görünüşü çizim düzlemine paralel yerleştirilir ve dilediğimiz yerde bir kaçış noktası alınır (Şekil 2). Bakış noktası cismin ön tarafında, kaçış noktasıyla aynı yükseklikte ve dikey olarak aynı hizadadır.
  2. Görünüşteki köşelerden, kaçış noktasını birleştiren izdüşüm ışınları çizilir 
(Şekil 3).

 
     Şekil 2:Ön görünüş ve kaçış noktası               Şekil 3:Kaçış noktası ve ışınlar 

  3. Geriye giden kenarlar doğal olarak kısalmış görünürler. Bizde 50 olan uzunluğu 45 aldık. Şekil 4’ de görüldüğü gibi geriye giden kenarlar ve yer çizgisine paralel yatay kenarlar, ışın çizgileri dikkate alınarak çizilirler.
  4. Işınlar ve fazlalıklar silinerek çizim tamamlanır (Şekil 5).

 
  Şekil 4:Geriye giden ve paralel kenarlar                  Şekil 5:Çizimin bitmiş hali

  3. İKİ KAÇIŞ NOKTALI KONİK PERSPEKTİF
  İki noktalı konik perspektifte cisim ön ve yan yüzeyleri düzlemle herhangi bir açı yapıncaya kadar döndürülür. En çok 30˚ve 60˚döndürülür. Sadece düşey kenarlar düzleme paralel kalır. Düşey kenarlar için kaçış noktasına ihtiyaç yoktur. Diğer iki kenar için kaçış noktası kullanılır. İki noktalı konik perspektifler bina, baraj, köprü gibi inşaat resimlerinin çiziminde kullanılır.
  Şekil 1 de ön ve yan görünüşleri verilmiş mutfak rafının iki kaçış noktalı konik perspektifini çizmek için aşağıdaki işlem sırası uygulanır:
  1.Şekil 6’ da görüldüğü gibi isteğe göre ufuk çizgisi ve üzerinde kaçış noktaları, yer çizgisi ve üzerinde perspektifin başlayacağı köşe noktası işaretlenir.


                       Şekil 6: İki kaçış noktalı konik perspektif çizim elemanları

  2. Köşe noktasından, cismin yüksekliği olan 120 mm uzunluğunda dik bir doğru çizilir. Doğrunun uç noktasından sol ve sağ kaçış noktalarına izdüşüm ışınları çizilir (Şekil 7).

 
  
                                Şekil 7:Yükseklik çizgisi ve izdüşüm ışınları

  3. Rafın ön görünüşü perspektifin sağ tarafına biraz küçültülerek çizilir. Yatay kenarlar Sağ KN’ a çizilen ışınlara paralel çizilir (Şekil 8).


                                               Şekil 8:Ön görünüşün çizimi

  4. Rafın yan görünüşü perspektifin sol tarafına biraz kısaltılarak, geriye giden kenarlar Sol KN’ a çizilen ışınlara göre çizilir (Şekil 9).


                                                  Şekil 9:Yan görünüşün çizimi

  5. Rafın üst tarafı her iki kaçış noktalarına çizilen ışınlara uygun olarak çizilir (Şekil 10).


                                             Şekil 10:Rafın üst tarafının çizimi

  6. Rafın iç kısmının arka dik kenar çizgileri Şekil 11’ de görüldüğü gibi çizim yoluyla bulunur.


                             Şekil 11:Rafın iç kısmının arka dik kenar çizgileri

  7. Rafın ön tarafındaki köşe noktalarından Sol KN’ a ışın çizgileri (yeşil) çizilir. Arka dik kenar çizgileriyle kestirilir ve dip kısımdaki köşe noktaları bulunur (Şekil 12). Köşe noktaları arası derinlik (genişlik) çizgileridir.

 
    Şekil 12:Köşe noktalarının bulunması        Şekil 13:Uzunluk çizgileri ışınları (kırmızı)

  8. Rafın iç kısmındaki uzunluk (kırmızı), genişlik (yeşil), yükseklik (mavi) çizgileri kalın çizgilerle çizilir. Fazla çizgiler ve ışın çizgileri silinir ve çizim tamamlanır (Şekil 14).
  Not: Perspektif çizimlerinde en önemli husus görünen ve görünmeyen kenarların zihinde canlandırılmasıdır. Bu canlandırmayı yapamayanlar perspektif çizemezler.


                     Şekil 14: Rafın konik perspektifi
  4. ÜÇ KAÇIŞ NOKTALI KONİK PERSPEKTİF
  Cisimlere yukardan ve biraz uzaktan bakılarak çizilen konik perspektife üç noktalı konik perspektif denir. Cisim, hiçbir kenarı ve hiçbir yüzü çizim düzlemine paralel olmayacak şekilde yerleştirilir. Bundan dolayı uzunluk, genişlik ve yükseklik için ayrı ayrı kaçış noktası alınır. Bir binaya uçaktan bakılıyormuş gibi düşünülür. Ufuk çizgisi göz hizasında değildir.
  Şekil 15’ de ön ve üst görünüşleri verilmiş dikdörtgenler prizmasının üç kaçış noktalı konik perspektifini çizmek için aşağıdaki işlem sırası uygulanır:

 
    Şekil 15:Cismin görünüşleri                     Şekil 16:Kaçış noktaları

  1.Şekil 16’ da görüldüğü gibi isteğe göre kaçış noktaları alınır. Kaçış noktaları O noktasında kesişirler.
  2. Uzunluk ölçüsü 200’ ü O-KN2 ekseni üzerine, genişlik ölçüsü 50’ yi O-KN1 ekseni üzerine,  yükseklik ölçüsü 120’ yi O-KN3 ekseni üzerine çizelim (Şekil 17). Gerçekte bu boyutlar açıdan dolayı biraz kısalırlar fakat biz kısalmamış olarak çizdik.
  3. Perspektifin üst yüzeyini oluşturmak için 1 numaralı uç KN2 noktasıyla, 2 numaralı uç KN1 noktasıyla birleştirilerek oluşturulur (Şekil 18).

  
                   Şekil17:Boyutların çizimi                                 Şekil 18:Üst kısmın çizimi

  3. Perspektifin yan yüzeylerini oluşturmak için 1 ve 2 numaralı uçlar KN3 noktasıyla, 3 numaralı uç KN1 ve KN2 noktalarıyla birleştirilir (Şekil 19).
  4. Fazlalıklar ve ışınlar silinerek şekil tamamlanır (Şekil 20).

   
            Şekil 19:Yan yüzeylerin çizimi                       Şekil 20:Konik perspektif

SPONSORLAR