/
/
/
PERSPEKTİFLERDE KESİT ALMA
PERSPEKTİFLERDE KESİT ALMA
 1. PERSPEKTİFLERDE TAM KESİT ALMA
  Perspektif resmi çizilen parçaların iç kısımlarını göstermek için boydan boya alınan kesite tam kesit denir. Tam kesit almak için aşağıdaki işlem sırası takip edilir:
  1. Hayali bir kesit düzlemi alınır. Şekil1’ de kesit düzlemi görülmektedir. Gerçek hayatta kesit düzlemi çizilmez. Kesit düzleminin geçeceği yer zihnimizde tasarlanır.
  2. Kesit düzleminin ön tarafındaki kısım atılır. Geri kalan kısmın sınırları ve görünmeyen kenarlar çizilir. Kesit alındığının işareti olarak kesilen yüzeyler taranır (Şekil 2). Taramalarda 30 ve 45 derece açılar kullanılmaz. 60 derece açı kullanılır.

  
        Şekil 1:Perspektif ve kesit düzlemi                   Şekil 2:Tam kesit alma
  2. PERSPEKTİFLERDE YARIM KESİT ALMA
  Perspektif resmi çizilen parçaların iç kısımlarını göstermek dörtte biri atılarak alınan kesite yarım kesit denir. Yarım kesit almak için aşağıdaki işlem sırası takip edilir:
  1. Birbirine dik iki adet hayali kesit düzlemi alınır (Şekil 3). İki kesit düzlemi arasındaki çeyrek kısım atılır ve görünmeyen kısımlar görünür olarak çizilir. 
  2. Kesit alındığının işareti olarak kesilen yüzeyler taranır (Şekil 4). Taramalarda sol tarafta 60º, sağ tarafta 105º açı kullanılır. Perspektif çeşidine göre bu açılar değişebilir. Tarama çizgileri kesinlikle kenarlara paralel olmamalıdır.

 
               Şekil 3:Yarım kesit düzlemleri                 Şekil 4:Perspektifte yarım kesit
  3. PERSPEKTİFLERDE KADEMELİ TAM KESİT ALMA
  Aynı hizada olmayan kısımların kesitini bir defada almak için kademeli tam kesit kullanılır. Kademeli tam kesit almak için aşağıdaki işlem sırası takip edilir:
  1. Birbirine dik üç adet hayali kesit düzlemleri Şekil 5’ de görüldüğü gibi alınır. Üç kesit düzlemi önündeki kısım atılır ve görünmeyen kısımlar görünür olarak çizilir. 
  2. Kesit alındığının işareti olarak kesilen yüzeyler taranır (Şekil 6). Taramalar 45 derece açıyla taranmıştır. Dik yüzey ise 135 derece açıyla taranır. Tarama çizgileri kesinlikle kenarlara paralel olmamalıdır.

  
   Şekil 5:Kademeli tam kesit düzlemleri                     Şekil 6:Kademeli tam kesit
  4.PERSPEKTİFLERDE PROFİL KESİT ALMA
  Bazı makine parçalarında dayanıklılığı artırmak için çeşitli profillerde destek veya ara kısımlar kullanılır. Perspektif resimlerde profilleri göstermek için uygun görülen yerinden hayali olarak koparılır. Profil kurallarına göre çizilir. Kesit alındığını göstermek için taranır. Şekil 7’ de profil kesit görülmektedir.


                       Şekil 7:Perspektifte profil kesit   

SPONSORLAR